Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split

VIJESTI

OBLJETNICA ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ
18. travnja 1874., prije 150 godina rođena je hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić, koja je čak dva puta bila kandidirana za Nobelovu nagradu.
Rođena je u Ogulinu. Potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića. Otac Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić, sestra jezikoslovca Dimitrija Demetra.
Često nazivana “hrvatskim Andersenom”, radi njezine virtuoznosti kao pripovjedača za djecu, i “hrvatskim Tolkienom”, radi posezanja u fantastični svijet mitologije, Ivana Brlić-Mažuranić svojom izvornošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti.
_________________________________________________________________________

MREŽA ČITANJA – sezona 2023.-2024.

Za novu sezonu natjecanja, organizatorice su pripremile zanimljive romane, ovaj put objedinjene temom U mreži odrastanja – izazovi i prepreke. Nisu izostavile ni hrvatske autore, a novitet na popisu grafički je roman!

Ovogodišnja je tema U mreži odrastanja – izazovi i prepreke, a čitat će se djela:

Zoran Žmirić – Hotel Wartburg (školska razina, 08.12.2024. )

Marjane Satrapi – Perzepolis (regionalna razina, 08.3.2024.)

Christiane F. – Mi djeca s kolodvora Zoo (nacionalna razina, 10.5.2024.)

Za sudjelovanje u natjecanju se možete prijaviti  do 06. listopada 2024.

_________________________________________________________________________

LJUBAV SE ZOVE IMENOM TVOJIM

U 3.D razredu su psihologinja i knjižničarka održale radionicu povodom Valentinova na temu “Partnerski odnosi”. Učenici su dijelili svoja mišljenja i stavove o tome što je za njih zdrava, a što nezdrava veza. Odgovori učenika su se koristili za izradu plakata.

Nakon održane radionice naša vrijedna učenica Ana Sučić je izradila prigodni plakat zajedno sa knjižničarkom i psihologinjom koji je izložen u prostoru škole.

NOVI NASLOVI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

 

#DISCOVEREU: Imaš 18 godina? Prijavi se na natječaj i besplatno putuj po Europi!

DiscoverEU je inicijativa u okviru programa Erasmus+. Cilj mu je mladima u dobi od 18 godina ponuditi iskustvo putovanja kojim će se potaknuti njihov osjećaj pripadnosti Europskoj uniji, omogućiti im da istraže raznolikost Europe, njezinu kulturnu baštinu i povijest, povežu se s ljudima iz cijelog kontinenta i u konačnici otkriju sebe.

Prijave se mogu podnijeti putem Europskog portala za mlade. Razdoblje za prijavu trajat će od utorka 11. listopada 2022. u 12 sati do utorka 25. listopada 2022. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Na taj dan na stranici će se pojaviti gumb za prijavu. Dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana između 1. ožujka 2023. i 29. veljače 2024.

Sudionici u pravilu putuju željeznicom. Međutim, kako bi se osigurao što širi pristup, u projekt će prema potrebi biti uključena i alternativna prijevozna sredstva kao što su trajekti i autobusi, uzimajući u obzir brigu za zaštitu okoliša, trajanje putovanja i udaljenost.

Sudionici će dobiti i karticu za popust DiscoverEU. Kartica će vrijediti tijekom čitavog razdoblja putovanja. Omogućit će sudionicima da ostvare popuste za posjete i aktivnosti u području kulture, edukacije, prirode i sporta te za lokalni prijevoz, smještaj, hranu itd.

SVE DODATNE INFORMACIJE POTRAŽITE NA: https://youth.europa.eu/discovereu_hr

PRIJAVE NA NATJECANJE “MREŽA ČITANJA” 2022./2023.

Odlukom provedbenoga povjerenstva projekta „Mreža čitanja“ određena je tema i odabrana su djela za novu sezonu natjecanja. Ove godine tema je „U mreži različitosti“, a ta se različitost odnosi na raznolike čitateljske ukuse srednjoškolaca.

Kviz znanja i kreativnosti se sastoji od dva dijela:

a) kviza znanja

b) izrada kreativnoga multimedijskog uratka

Učenici mogu sudjelovati u oba ili u samo jednom dijelu natjecanja.

Kviz znanja

U kvizu znanja učenici će odgovarati online na pitanja iz sljedećih djela:

1. Jelena Kastaneti. Živjeti (ljubavno-obiteljski roman)

2. Leigh Bardugo. Šest vrana (fantastični roman)

3. Miro Morović. Voštani princ (kriminalistički roman)

Za svaku razinu natjecanja čita se jedna knjiga više (za školsku razinu prva knjiga, za regionalnu razinu prve dvije knjige, a za nacionalnu razinu sve tri knjige)

Izrada kreativnoga multimedijskog uratka

Učenici trebaju izraditi multimedijski uradak (u trajanju od dvije do najviše tri minute). Multimedijski uradak vezuje se uz temu, temelji se na popularizaciji čitanja literature na zadanu temu i izrađuje na temelju pročitane svih triju zadanih knjiga.

VREMENIK NATJECANJA

Riječ organizatora:

Ove sezone uvažili smo raznolikost čitateljskih ukusa te pripremili djela različitih žanrova. Putovanje će započeti romanom „Živjeti“, pričom o obitelji, prijateljstvu i ljubavi. Poznata hrvatska spisateljica Jelena Kastaneti upoznat će vas s Alexom i Lenom u trenutku kada im čitav život projuri pred očima. Uz otkucaje srca koji će vas držati u neizvjesnosti do samog kraja romana, s ovim ćete likovima proživjeti najdirljivije trenutke.

U nastavku, na regionalnoj razini, čeka vas uspješnica Leigh Bardugo „Šest vrana“ – fantastični roman o šestero opasnih odmetnika, predvođenih čudom od djeteta Kazom Brekkerom, koji se spremaju poduzeti nemogući pothvat. Hoće li uspjeti u svom naumu?

Završit ćemo s još jednim hrvatskim autorom u usponu i njegovim kriminalističkim romanom „Voštani princ“. Miro Morović uvest će vas u svijet Andrewa Framea, detektiva koji pokušava riješiti dva naizgled nepovezana slučaja. Oni se ipak počinju preklapati kada se u priču uplete bajka o Voštanom princu…

PRIJAVITE SE ZA SUDJELOVANJE ŠKOLSKOJ KNJIŽNIČARKI ili NASTAVNICAMA HRVATSKOG JEZIKA

ROK ZA PRIJAVE JE  7. listopada 2022. godine.

II. foto natječaj

Pozivamo učenike naše škole da se prijave na II. foto natječaj. Više informacija u nastavku:

II. foto natječaj je namijenjen i otvoren za sve učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. 

 

Tema II. foto natječaja je PJESMA NA FOTOGRAFIJI. Učenik treba odabrati pjesmu bilo kojeg pisca/pjesnika te je prikazati fotografijom. Sudjelovati se može s najviše dva rada.

Natječaj je otvoren za prijave od 14.3. do 2.5. 2022. godine te će nakon toga uslijediti vrednovanje pristiglih radova. Radove će ove godine vrednovati stručni žiri, te će popis pobjednika biti objavljen početkom lipnja na našim službenim stranicama. Nagrada je književni poklon paket iznenađenja! Svi nagrađeni radovi bit će prikazani na izložbi u Dječjoj knjižnici „M2″.

Prijavnica se ispunjava putem mrežnog obrasca na stranicama Dječje knjižnice M2 gdje su navedena sva pravila i uvjeti sudjelovanja. 

Poveznica na prijavu: 

http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/ii-fotografski-natjecaj/59992

21. TJEDAN MOZGA – 14.-20.3.2022.
                         
Ovogodišnji 21. Tjedan mozga u Hrvatskoj dio je svjetske akcije organizacije Dana Alliance for Brain Initiative s ciljem promocije znanja o mozgu i bolestima mozga. Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizacijom Tjedna mozga ispunjavaju svoju misiju u našoj sredini.

Aktivnosti vezane uz Tjedan mozga u svijetu svake su godine sve intenzivnije, obzirom na to da je istraživanje mozga jedan od trajnih prioriteta istraživanja u razvijenim državama svijeta. Danas se oko milijun i pol znanstvenika bavi neuroznanošću.

Hrvatsko društvo za neuroznanost izabralo je (uz izbor tema lokalnih organizatora iz područja neuroznanosti) nove zanimljive teme za ovogodišnji Tjedan mozga, s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga:

1. MOZAK I POST-COVID SINDROM – četvrtak 17.ožujka 2022. u 16.00 sati, sudjelovanje preko digitalnih platformi

2. PANDEMIJSKA LEKCIJA: KAKO PODUČAVATI ADOLESCENTNI MOZAK „NA DALJINU“ – utorak 15.ožujka 2022. u 16.00 sati, sudjelovanje preko digitalnih platformi

Više o programu i prijavama potražite OVDJE.

Snimke prijašnjih tribina pogledajte OVDJE

Književni klub “Marulićevi čarozezi”

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu pokreće se još jedan čitateljski klub, ovoga puta na Odjelu za djecu i mlade. Iako vas naziv „Marulićevi čarozezi“ možda odmah asocira na najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu, u klubu će se čitati i naslovi drugih žanrova, a ne samo onih iz područja fantastike!

Klub je namijenjen djeci i mladima od 12 do 18 godina starosti, a moderatorica kluba je Katarina Sovulj, djelatnica Odjela za djecu i mlade.

Možete se prijaviti na mail: sredisnjica-djecji@gkmm.hr ili na brojeve telefona: 021/685-020 ; 021/685-022.

Zbog kvalitete rada, broj sudionika ograničen je na 10 članova. Sastanci kluba održavat će se jednom mjesečnou dogovoru s voditeljicom i članovima kluba.

SPOJ NA SLIJEPO S KNJIGOM

U mjesecu kada slavimo ljubav, posjeti školsku knjižnicu i odvaži se posuditi knjigu ne znajući naslov, ime autora, žanr ili temu. Iz kutije izvuci papirić s inventarnim brojem i otkrij koja se knjiga skriva među policama. Školska knjižničarka je za vas pomno odabrala najzanimljivije naslove iz kutka za slobodno čitanje. Možda te knjiga koju inače ne bi nikada posudio/la osvoji na prvi pogled.

Spoj na slijepo s knjigom traje do kraja veljače.

“VUKOVARU-ŠKABRNJI -H- MEMENTO POETIKA”

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u prostorijama Četvrte gardijske brigade u Splitu 13.11. 2021. priređena je Osma večer domoljubne poezije pod organizacijom Udruga veterana IV. gardijske brigade.

Iste večeri upriličena je i dodjela nagrada za najbolje pjesme pristigle na natječaj “Vukovaru-Škabrnji – H – Memento poetika”.

Među nagrađenima je i naš nastavnik Nađan Dumanić s pjesmom Suze majki Vukovarki, a predstavljen je i  zbornik domoljubne poezije “Vukovaru-Škabrnji – H – Memento poetika”.

Pjesma Suze majki Vukovarki će biti pročitana u sklopu pjesničke večeri u Vukovaru u Pastoralnome centru Sv.Bono, a koja je uvrštena u protokol događanja u sklopu Programa obilježavanja 30. Obljetnice Bitke za Vukovar.

Zbornik objavljen u nakladi “Protuđer”, predstavio je pjesnik, pukovnik u miru, Mate Buljubašić, koji je vodio program i uručio nagrade pobjednicima. Na natječaj se javilo 44 autora sa 67 pjesama.

Pjesmu pročitajte OVDJE.

PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE U NATJECANJU “MREŽA ČITANJA”

Kviz znanja i kreativnosti se sastoji od dva dijela:

  1. kviza znanja
  2. izrada kreativnoga multimedijskog uratka

Učenici mogu sudjelovati u oba dijela ili sudjelovati samo u kvizu odnosno samo u izradi multimedijalnog uratka.

Kviz znanja

U kvizu znanja učenici će odgovarati online na pitanja iz sljedećih djela:

1. Jerko Mihaljević: Putar i parizer

2. Marina Vujčić: Susjed

3. Jurica Pavičić: Crvena voda

Za svaku razinu natjecanja čita se jedna knjiga više (za školsku razinu prva knjiga, za regionalnu razinu prve dvije knjige, a za nacionalnu razinu sve tri knjige)

Izrada kreativnoga multimedijskog uratka

Učenici trebaju izraditi multimedijski uradak (u trajanju od dvije do najviše tri minute). Multimedijski uradak vezuje se uz temu, temelji se na popularizaciji čitanja literature na zadanu temu i izrađuje na temelju pročitane svih triju zadanih knjiga.

GODINA ČITANJA 2021. – Zašto nam je čitanje važno

Puno je različitih korisnih razloga za poticanje čitanja, ali jednako je tako važno da čitanje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Znanstveno je dokazano da djeca kojima se čita od male dobi razvijaju maštu, smisao za humor, kritičko razmišljanje, empatiju, aktivno slušanje, da lakše povezuju uzročno – posljedične odnose i imaju širok vokabular.

Čitanjem se možemo staviti u situacije u kojima se u stvarnom životu možda nikad ne bismo našli. Pismenost je sposobnost čitanja i pisanja što se čini prilično jednostavnom definicijom. Ali to baš i nije tako. Između dviju krajnosti ovladavanja pisanjem i čitanjem s jedne strane i potpune nepismenosti s druge strane nalaze se mnogi prijelazni stupnjevi: pismenost je stvar stupnja. Dakle, pročitati nešto i razumjeti dva su vrlo različita stupnja čitalačke pismenosti.

Što o svojim čitalačkim navikama kaže Robert Knjaz, pogledajte u promotivnom videu.

FILMSKI NATJEČAJ U SKLOPU DANA MEDIJSKE PISMENOSTI

Jedna od glavnih tema ovogodišnjih Dana medijske pismenosti je utjecaj medija na mentalno zdravlje pa ovim filmskim natječajem želimo potaknuti djecu i mlade da putem filma progovore o tome, na temelju svoga iskustva, ili iskustava svojih vršnjaka.

Zanima nas kako se djeca i mladi osjećaju dok koriste različite medije i platforme, odnosno prate određene medijske sadržaje, ili pak dok stvaraju i objavljuju svoje sadržaje. Naglasak može biti na pozitivnim, ili negativnim utjecajima, ili na prepoznavanju granice između pozitivnih i negativnih utjecaja medija na njihove osjećaje, sliku o sebi, odnose s drugima, učenje i druge obaveze i aktivnosti, navike, nošenje sa stresom, razinu općeg zadovoljstva životom i tako dalje.

Kako se prijaviti

Pozivamo mlade autore – osnovnoškolce i srednjoškolce, odnosno filmske družine i klubove da snime svoj kratki film ili video u trajanju do 3 minute i prijave ga na natječaj. To može biti igrani, dokumentarni, ili animirani film, TV reportaža, ili film slobodnog stila, odnosno eksperimentalni film, hibridni video rad koji sadrži više filmskih rodova, video spot ili namjenski film.

Svoje radove možete prijaviti do 15. svibnja putem prijavnice na portalu medijskapismenost.hr. Molimo vas da film, odnosno video objavite na svom Vimeo ili YouTube kanalu i pošaljete nam poveznicu na njega, ili nam rad pošaljete preko We Transfera – kao što se traži u prijavnici.

Komisija sastavljena od predstavnika organizatora odabrat će najbolje filmove u dvije kategorijeosnovnoškolci i srednjoškolci. U svakoj će nagraditi tri filma, a prve nagrade će biti edukacije iz područja medijske pismenosti za jednu osobu – sudjelovanje na sedmodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici, ili na desetodnevnoj Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, sa svim pokrivenim troškovima.

Odabrani filmovi koristit će se u edukacijske svrhe i u svrhu promoviranja Dana medijske pismenosti, te medijske i filmske pismenosti općenito na različitim platformama i događanjima u organizaciji UNICEF-a, Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog filmskog saveza.

Pročitajte Uvjete sudjelovanja

Prijavite svoj film na natječaj

Svi zainteresirani učenici koji se žele prijaviti na natječaj, mogu se javiti školskoj knjižničarki za daljnje korake (putem chata u Microsoft Teamsu).

SPLITSKI STROJARSKI RJEČNIK

Pred vama se nalazi Strojarski rječnik na splitskom govoru čiji je autor Nađan Dumanić, diplomirani inženjer strojarstva i profesor Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku u Splitu na jednom mjestu sakupio, abecedno organizirao i objasnio 740 pojmova i 110 frazema vezanih uz njegova dva područja interesa, strojarstvo i splitsku čakavštinu. Splitski strojarski rječnik je prvenstveno namijenjen učenicima tehničkih škola na području Dalmacije, ali bi ujedno mogao biti zanimljiv i kontinentalcima zbog usporedbe naziva i razumijevanja određenih pojmova.

“Ovako se prije govorilo, ovo je bio rječnik starih meštara (zanačija i artišta) i inženjera (inženjadura), riječi koje pomalo prelaze u zaborav, beside koje je načelo vrime. Kako ih ne bi i pojilo, ovdje su navedene u obliku kako su i izgovarane, uz opis osnovnoga značenja te poneki karakterističan primjer.”- kaže profesor Dumanić u svom uvodnom tekstu ovog itekako vrijednog Rječnika.

NOVI NASLOVI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
NA NATJEČAJU “BAŠTINA NA MREŽI” NAGRAĐEN PRIJEDLOG NAŠE ŠKOLE

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu raspisala je natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK, a u sklopu projekta Mreža virtualnih izložbi kulturne baštine: razvoj obrazovnih sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Na ovogodišnji Natječaj mogli su se javiti stručni suradnici knjižničari i nastavnici koji određenu nastavnu temu žele približiti učenicima u obliku virtualne izložbe. Prilikom prijave na Natječaj bilo je potrebno dostaviti prijedlog teme, opisati način na koji će se u digitalnome mediju predstaviti osoba (autor), jedno ili više djela, tema, događaj ili razdoblje te navesti popis građe koja se planira skenirati. Školska knjižničarka Nikolina Dolfić i nastavnica strojarske skupine predmeta, Vesna Plenča na natječaj su prijavile ideju izrade virtualne izložbe koja bi prikazala povijest tehničkog dokumentiranja, od crtanja rukom do računalne izrade nacrta.

Na Natječaj je pristiglo 14 prijedloga, od kojih je Povjerenstvo za dodjelu nagrade, u sastavu Anita Marin, dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, Renata Petrušić, Vesna Vlašić, Dobrila Zvonarek i Dragana Koljenik, jednoglasno odabralo sljedeće radove:

Povijest tehničkog dokumentiranja – od crtanja rukom do računalne izrade nacrta (predlagatelj: Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split)

Ljekarništvo u Bjelovaru do 1945. (predlagatelj: Medicinska škola Bjelovar).

Prilikom odabira, kako je i najavljeno, prednost su imali prijedlozi koji se odnose na oblikovanje virtualnih izložbi korištenjem građe iz zbirki NSK i izložbe koje se mogu koristiti u nastavi. Također, Povjerenstvo se ravnalo kriterijima cjelovitosti prijave, pravne valjanosti u pogledu autorskih prava za uporabu predviđenih djela u izradi izložbe te udjelu građe iz zbirki NSK u projektu.

Više informacija potražiteOVDJE.

12. FESTIVAL PRAVA DJECE

Godine 2009., povodom 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, pokrenut je Festival prava djece. S ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije preuzele zemlje svijeta, Festivalom se htjelo, prije svega, skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti te brojne mogućnosti koje nam osiguravaju kreativnost i stvaralaštvo. Važno je skrenuti pozornost na činjenicu da svatko ima pravo na kulturne sadržaje, stoga su svi programi Festivala besplatni.

12. izdanje Festivala prava djece fokusirano je na temu mentalnog zdravlja djece i mladih koja će objediniti sve programske cjeline Festivala. Kako bi se o mentalnom zdravlju govorilo i u, ove godine posebno izazovnom, školskom okruženju, pripremljeni su i  filmovi iz programa za osnovne škole „Školski objektiv“ i za srednje škole „Mislim, dakle snimam“, tako da će sudionici Festivala o ovoj temi moći raspravljati i na nastavi.

Također, filmove možete gledati i kod kuće jer će se na HRT-u 3 prikazivati kvalitetni obiteljski filmovi u programu „Dobre vibracije“ (raspored prikazivanja je na poveznici).  Filmovi obuhvaćaju teme poput odrastanja i prepreka s kojima se djeca susreću, a zajedničko im je da su pozitivni i pružaju odlične temelje za razgovor u obitelji.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

PRIJAVI SE NA NATJECANJE “ČITANJEM DO ZVIJEZDA”

 

NA DRUGU OBALU S OSMIJEHOM NA LICU

Nastavnici Nađan Dumanić i Mirjana Kamber su kao predstavnici naše škole sudjelovali na Humanitarnoj plivačkoj manifestaciji – Na drugu obalu s osmijehom na licu. Cilj plivanja nije bio takmičenje, već isticanje važnosti zajedništva i međusobne podrške te prihvaćanja djece s posebnim potrebama i njihovih obitelji. Ove godine je sudjelovalo 76 plivača, a naši nastavnici su bez obzira na velike valove i kurenat uspješno isplivali dionicu od punte Čiova do Instituta i to drugi put za redom budući da su u manifestaciji sudjelovali i prošle godine. Čestitke našim nastavnicima!

REZULTATI KVIZA ZNANJA “MREŽA ČITANJA”

Ove godine su se u kvizu znanja, u sklopu projekta “Mreža čitanja”, natjecali učenici Ana Sučić I Špiro Mihanović iz 2. D razreda te Marin Kružičević Proso iz 3. D razreda. Svo troje učenika je sudjelovalo na nacionalnoj razini kviza znanja, zajedno s još 249 učenika iz drugih škola. Nažalost, pobjeda nam je i ove godine izmakla, ali su učenici uživali u čitanju i sudjelovanju u samom natjecanju.

U srijedu, 18.5.2022. od 13 do 14 sati, putem Zoom-a, u sklopu objave rezultata natjecanja, održao se i književni susret s književnikom Juricom Pavičićem. Učenici Špiro Mihanović i Marin Kružičević Proso sudjelovali su na književnom susretu te su imali prilike književniku postaviti niz pitanja na koja im je on rado odgovorio.  Jedno od iznenađenja za učenike bila je i objava videa u kojem književnik Jerko Mihaljević, autor knjige “Putar i parizer” šalje pozdrave učenicima. Upravo njegova knjiga, najviše se svidjela učenicima jer je tematikom najbliža srednjoškolskom uzrastu.

Ako vas zanimaju knjige koje su čitali, možete ih posuditi u školskoj knjižnici: Jerko Mihaljević: Putar i parizer, Marina Vujčić: Susjed i Jurica Pavičić: Crvena voda.

Također unaprijed pozivamo zainteresirane učenike da nam se na jesen pridruže u novom krugu natjecanja.

Skip to content